Eteeristen Öljyjen Vaikutukset

Eteeriset eli haihtuvat öljyt

Eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia, haihtuvia, tuoksuvia öljyjä. Vaikka niitä nimitetään öljyiksi, niiden varsinainen koostumus ja tuntuma ei ole öljymäinen, vaan hyvin kevyt ja nopeasti haihtuva. Ne eivät liukene veteen, mutta ne voidaan helposti sekoittaa kasviöljyihin sekä alkoholiin. Eri eteerisiä öljyjä voidaan sekoittaa keskenään tietyin ehdoin tai tuoksuyhdiselmän aikaansaamiseksi.

Appelsiini – Citrus sinensis

Kohottaa mielialaa – Vatsa- ja kuukautiskipuihin – Painonpudotukseen

Appelsiinin kuoresta saatava eteerinen öljy on raikas, rentouttava, mielialaa kohottava ja hermostuneisuutta vähentävä. Se lievittää vatsa- ja kuukautiskipuja sekä edistää ruoansulatusta. Ihonhoidossa se sopii erityisesti raisvaiselle iholle.

Basilika – Ocimum basilicum

Henkiseen väsymykseen – Migreeniin – Lihaskovettumiin
Basilikan lehdistä saatava eteerinen öljy tuoksuu hienostuneelta. Se kirkastaa ajatuksia, tuo apua henkiseen väsymykseen ja stressiin sekä helpottaa päänsärkyä.

Bergamotti – Citrus auranthium spp. bergamia

Virkistää hermoja – Virtsatietulehduksiin – Rasvaiselle ja akneiholle

Bergamotti on raikas sitrustuoksu, joka diffuuserissa toimii todellisena stressiä laukaisevana mielialan kohottajana. Sitä on käytetty erilaisten ihovaivojen hoitoon, kuten akneen, psoriaasiin ja ihotulehduksiin. Bergamottia ei tule käyttää iholla ennen auringonpaisteeseen menoa.

Eukalyptus – Eucalyptus radiata

Piristää – Astmaan, yskään, flunssaan – Poskiontelotulehduksiin – Kuumeeseen

Eukalyptus on kaikille mieluinen virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilman. Se lievittää hengitystiehyiden tukkeumia ja flunssaa, sekä vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa. Se auttaa myös poistamaan lihasjännitystä.

Fenkoli – Foeniculum vulgare

Ilmavaivoihin – Yskään – Selluliittiin ja vaihdevuosivaivoihin – Ryppyihin

Fenkoli on aniksen tuoksuinen haihtuva öljy, joka on antiseptinen ja lihasjännityksiä sekä yskää laukaiseva, myös vatsa- ja kuukautisvaivoissa. Se on nesteitä poistava ja aineenvaihduntaa kiihdyttävä. Sitä käyetään ikääntyvälle ja veltostuneelle iholle.

Frankinsensi – Boswellia carteri

Luovaa työtä edistämään – Astmaan – Pahoihin uniin – Hoitamaan ryppyjä

Frankinsensi on ylevä metsäinen tuoksu, joka syventää hengitystä ja rauhoittaa hermostoa. Kosmetiikassa siitä on apua kuivan ja vanhenevan ihon hoidossa. Frankinsensi tunnetaan yhtenä kolmesta kallisarvoisesta lahjasta, jotka itämaan tietäjät toivat Kristus-lapselle.

Greippi – Citrus paradisi

Väsymykseen – PMS-oireisiin – Selluliittiin ja ylipainoon

Greippi on raikas sitrustuoksu, joka ehkäisee ja lievittää masennusta ja laukaisee jännitystiloja. Nesteitä poistavana greippi soveltuu hieronnassa selluliitin ja liikalihavuuden hoitoon.

 

Inkivääri – Zingiber officinale

Poski-, otsa- ja nenäontelotulehduksiin – Vilustumiseen – Lihas- ja nivelkipuihin – Reumatismiin – Matkapahoinvointiin – Huonoon ruoansulatukseen

Inkiväärin juuresta tislattu eteerinen öljy on mausteinen ja lämmin. Sitä on laajasti käytetty hengitysteiden tulehduksiin, yskään ja erityisesti poski- ja nenäontelotulehduksiin. Inkivääriä käytetään myös lihas ja nivelkipujen sekä reumatismin hoidossa. Se elvyttää heikkoa verenkiertoa ja ruonsulatusta, sekä auttaa väsymystiloissa, pahoinvoinnissa kuten myös matkapahoinvoinnissa.

Jasmiini – Jasminum grandiforum

Alakuloisuuteen – Stimuloi aisteja – Kiihottaa sukuviettiä – Elastisoi ihoa

Jasmiini on vapauttava naisellinen ja sensuelli kukkaistuoksu, joka rentouttaa ja kohottaa mielioalaa. Sitä käytetään mm. masentuneisuuden hoitoon. Se auttaa syventämään tunteita ja sitä käytetään myös intiimin parisuhteen kohottamiseen. Elastisoi ja pehmentää ihoa.

Kardemumma – Elettaria cardamomum

Ruoansulatusvaivoihin – Rauhoittamaan hermostoa – Ylirasittuneisuuden, stressin ja henkisen väsymyksen hoitoon – Seksuaaliseen haluttomuuteen

Kardemumma elvyttää ruoansulatusta ja syljen eritystä. Sillä hoidetaan ruoansulatushäiriötä ja vatsakramppeja, ripulia, koliikkia, närästystä, ilmavaivoja, pahoinvointia ja anoreksiaa. Se helpottaa kuukautiskramppeja ja päänsärkyä. Kardemumma lämmittää, elvyttää verenkiertoa ja lievittää kipuja. Öljy voi olla suuri apu ylirasittuneisuudessa, henkisessä väsymyksessä ja stressissä, sillä se tasapainottaa hermostoa. Afrodisena mausteöljynä se lisää sensuaalisuutta ja seksuaalista halukkuutta. Kardemumma on antiseptinen öljy, mutta sen runsasta käyttöä on varottava epilepsiassa ja sydänvaivoissa.

Kataja – Juniperus communis

Vahvistaa oloa – Nesteen poistoon – Reumatismiin – Eturauhasvaivoihin

Virkistävä ja puhdistava katajan tuoksu edistää kehon nesteiden virtailua. Se lievittää kolottavia lihaksia ja niveliä, ja sitä on käytetty paljon iskiaksen, reuman ja kihdin hoidossa. Jatkuvaa katajaöljyn käyttöä tulisi välttää, eikä se sovi henkilöille joilla on munuaisvaurio.

Laventeli – Lavandula angustifolia

Rauhoittaa – lihasjännityksiin – Kuukautiskipuihin – Palovammoihin – Ihottumiin

Laventelia nimitetään eteeristen öljyjen äidiksi. Se on hellävarainen ja hoitava melkein kaikessa. Se tasapainottaa ailahtelevan mielialan ja rauhoittaa unettoman nukkumaan, laukaisee lihasjännityksen ja lievittää kaikenlaisia kipuja. Laventeli on eniten käytetty eteerinen öljy ihottumien ja palaneen ihon hoidossa. Se ei sovi jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön henkilöille, joilla on matala verenpaine.

Limetti – Citrus aurantifolia

Energisoi – Kirkastaa ajatuksia – Kohottaa vastustuskykyä – Kuumeeseen

Limetti on kevyt ja raikas sitruunainen tuoksu, joka lisää henkistä vireyttä. Sitä käyettään vilustumisoireiden, kurkkukivun ja kuumeilun hoitoon sekä ruoansulatusongelmiin. Kosmetiikassa sitä käytään mm. rasvaisen ihon hoidossa.

Mandariini – Citrus reticulata

Tuo iloa – Vatsakipuihin – Selluliittiin, raskausarpin – PMS-oireisiin

Mandariinin tuoksu tuo iloisen hymyn huulille. Se lievittää särkyä, edistää vatsan ja sapen toimintaa ja sopii hellävaraisena öljynä myös lasten vatsakivun, hikan ja röyhtäilyn hoitoon sekä raskaana oleville. Hieronta mandariiniöljyllä ehkäisee ja hoitaa raskausarpia.

Muskatellisalvia – Salvia sclarea

Rentouttaa – Depressioon- Heikkoustiloihin – Kuukautiskipuihin

Muskatellisalvia vahvistaa fyysisissä, hermostollisissa ja seksuaalisissa heikkoustiloissa. Se auttaa kuukautiskipuihin ja lihaskireyteen. Muskatellisalviaa on annosteltava varoen, sillä keskittymiskykyä heikentävänä se ei sovi käyettäväksi nopeaa kontrollisia vaativassa työympäristössä.

Mustakuusi – Picea mariana

Virkistää – Nyrjähdyksiin, venähdyksiin, kipuihin – Hiivasyndroomaan

Mustakuusi on hengitystiehyeitä avaava ja huoneilmaa desinfioiva öljy. Voimakkaasti virkistävän ja vahvistavan vaikutuksensa ansiosta se auttaa väsymystiloissa. Se on tunnettu kipujen, nyrjähdyksien ja venähdyksien hoidossa.

Mustapippuri – Piper nigrum

Lämmittävä, vahvistava – Lihaskipuihin, jännityksiin ja reumaan – Edistää verenkiertoa, vahvistaa sydäntä ja ruoansulatusta – Vilustumisoireisiin ja flunssaan

Mustapippuri kasvaa lämpimissä tropiikin maissa. Sen tuoksu on lämmin ja hämmästyttävän pehmeä. Mustapippuri on vaikutukseltaan lämmittävä, jolloin se sopii erityisesti jähmeisiin, kiristäviin lihaksiin sekä kolotuksiin ja kramppeihin. Se elvyttää verenkiertoa ja lievittää kipua. Sitä on arvostettu myös kylmettymisen yhteydessä, flunssassa ja yskässä. Mustapippuria suositellaan myös vatsavaivoihin ja vatsan kramppeihin. Se saattaa herkille ihmisille aiheuttaa ihon ärsytystä, jos sitä käyttää runsaasti. Ei suositella käytettäväksi homepaattisten lääkkeiden kanssa yhdessä tai kun on kuumetta tai muuten on liian “tulinen” olo.

Mänty – Pinus sylvestris

Vahvistaa – Yskään – Lihaskipuihin – Miehisyyden tueksi

Mänty on raikas metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Miehistä voimaa antavana ja virkistävänä männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystiloissa.

Neroli – Citrus aurantium

Tuo hyvän olon – Masennukseen – Unettomuuteen – Kypsälle iholle

Appelsiinin kukka- elineroliöljy on yksi arvokkaimmista ja pidetyimmistä kukkaistuoksuista. Se auttaa masennukseen, pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen ja unettomuuteen. Ihonhoidossa neroli hidastaa ihon vanhenemista palauttaen kimmoisuutta.

Palmarosa – Cympopogon martini

Keventää oloa – Tuhoaa mikrobeja – Kuivalle ja tulehtuneelle iholle

Palmarosa on kukkaistyylinen hienostunut tuoksu, joka vqahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja sekä kohottaa ja keventää mielialaa. Voimakkaasti antibakteerisena öljynä se tuhoaa viruksia ja bakteereja ja parantaa tulehtunutta ihoa. Se myös tasapainottaa talineritystä sekä parantaa vanhoja arpia ja katkenneita verisuonia.

Patsuli – Pogostemon patchouli

Tuo tasapainoa – Kiihottaa sukuviettiä – Laihdutukseen – Ihon hoitoon

Patsuli on rauhoittava ja vahvistava öljy, joka kohottaa mielialaa. Painonpudoktukseen se solveltuu hyvin nesteitä poistavan ja ruokahalua vähentävä vaikutuksensa johdosta. Sitä käytetään tulehdusten, haavojen ja aknen hoitoon sekä elvyttämään rakkauselämää.

Pelargoni – Pelargonium asperum

Tasapainottaa hormonitoimintaa – Aktivoi lymfaa – Turvotukseen

Pelargonin tuoksu muistuttaa ruusua. Pelargoni on hormonitoimintaa tasapainottava naisten öljy, jota on käytetty  mm. vaihdevuosien hoidossa. Se poistaa nestettä ja turvotusta sekä kohottaa mielialaa.

Petitgrain – Citrus aurantium (b. petitgrain)

Hermostuneisuuteen – Uupumukseen – Unettomuuteen – Epäpuhtaalle iholle

Petitgrain on raikas sitrusmainen ja hieman mintunomainen tuoksu, jota tislataan pääasiassa appelsiini- ja pomeranssipuun lehdistä. Alunperin öljy valmistettiin appelsiini raakileista. Petitgrain rauhoittaa hermostoa ja piristää mieltä, laukaisee lihaskouristuksia ja hoitaa tulehduksia erityisesti hengitysteissä. Ihonhoidossa sitä käytetään mm. finneihin ja akneen.

Piparminttu – Mentha piperita

Lisää työvireyttä – Vatsa- ja ilmavaivoihin – Pahoinvointiin – Päänsärkyyn

Piparminttu on raikas, viilentävä ja hengitysteitä avaava tuoksu. Sitä käytetään myös pahoinvointiin, vatsa ja ilmavaivoihin sekä hermonstuneisuuteen. Päänsäryssä sitä käytetään laimennettuna ohimoille, kallonpohjaan, hartioille sekä peukalon ja etusormen hankaan. Se laukaisee lihaskouristuksia niin ruoansulatusvaivoissa kuin kuukautiskivuissa vatsa-alueelle hierottuna. Sitä ei suositella pitkäaikaiseen yhtäjaksoiseen käyttöön; suurina määrinä se kohottaa verenpainetta.

Roomalainen Kamomilla eli Jalosauramo – Anthemis nobilis

Tyynnytää – Vatsa-, kuukautis- ja lihaskipuihin – Iskiakseen – Rauhoittamaan ihoa

Roomalainen kamomilla on rautoittava ja kipua lievittävä. Sitä käytetään naisten vaivojen hoitoon, lihaskipuihin ja hoitamaan tulehduksia. Ihon hoidossa se on arvostettu ja tehokas öljy rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta esim. ihottumien hoidossa.

Rosmariini – Rosmarinus officinalis

Lisää tarmoa – Elvyttää muistia, verenkiertoa ja hiusten kasvua – Kipuihin

Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka stimuloi verenkiertoa ja ruoansulatusta. SItä on käytetty virkistämään muistia ja poistamaan väsymystä sekä stressiä, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta. Ei epileptikoille. Hiustenhoidossa rosmariini vahvistaa hiuksia.

Ruusupuu – Aniba rosaeodora

Ihon infektioihin – Nostamaan vastustuskykyä – Päänsärkyihin – Stressiin

Hyvin pidetty ruusunomainen tuoksu saadaan Brasilian sademetsissä kasvavan puun aineksesta. Hellävaraista, infektioita vastustavaa ja immuniteettiä kohottavaa ruusupuuta käytetään erityisesti ihon hoidossa – aknesta ja arvista aina ryppyjen hoitoon. Sitä käyettään myös päänsäryissä sekä stressitilanteissa missä kaivataan kirkasta mieltä ja selkeää ajattelua.

Santelipuu – Santalum album

Tuo harmoniaa – Stressiin – Ryppyihin – Ihoallergioihin

Santeli on matala itämainen tuoksu, jota saadaan tislaamalla santelipuun hienonnetusta ytimestä. Se poistaa masennusta ja auttaa hermostoneisuudessa ja stressissä. Sitä käytetään virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin sekä kosmetiikassa kypsän ja herkän ihon hoitoon.

Setri – Cedrus atlantica

Vitalisoi – Vahvistamaan keskittymiskykyä – Hengitysteihin – Kipuihin

Sertri on raikas havumainen tuoksu, joka vaikuttaa antiseptisesti, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävästi. Sitä käytetään hengitysteiden vaivoihin ja yskän ärsyttämään kurkkuun. Se tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin. Miesten partavesissä setriä käytetään puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa parranajon jälkeen.

Sitronella – Cymbopogon hardus

Antiseptinen – Rauhoittava

Sri Lankassa ja Intiassa kasvava sitronellaruoho on sitruunalta tuoksuva. Öljy on antiseptinen, kohottaa mielialaa ja rauhoittaa. Sillä on myös päänsärkyä ja migreeniä lievittävä vaikutus.

Sitruuna – Citrus limon

Virkistää, raikastaa – Parantaa työtehoa – Ruoansulatukseen – Päänsärkyihin – Selluliittiin

Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä myös verenkierrolle. Kuten muutkin sitrustuoksut, sitruuna aiheuttaa valoherkkyyttä iholle, ja siksi sen käyttöä on vältettävä auringonotossa.

Tea Tree eli Teepuu – Melaleuca alternifolia

Antiseptinen – Ihotulehduksiin – Jalksa- ja kynsisieneen – Herpekseen, syyliin

Tea-Tree eli teepuuöljy on peräisin australialaisesta puusta, ja sillä on hyvin voimakas lääkkeenomainen tuoksu. Alkuperäiskansat ovat tienneet puun parantavista ominaisuuksista vuosisatoja ja käyttäneen sitä kaikenlaisten ihon infektioiden hoitoon.

Teepuun käyttövinkkejä:

Ihon ja pintojen desinfiointiin 1 osa teepuuöljyä ja 10 osaa alkoholia

Jalkasieneen ja huuliherpekseen 1 osa teepuuöljyä ja 10 osaa 11 yrtin salvaa tai kasviöljyä.

Kynsisieneen ja syyliin voi tarkasti tiputtaa tai pumpulipuikolla laittaa teepuuöljyä sellaisenaan huomioiden, että terve ihoalue on suojattava 11 yrtin salvalla. Teepuuöljy on voimakasta ja sen käytössä on myös hyvä pitää taukoja.

Timjami – Thymus vulgaris

Ihon desinfiointiin tulehduksissa ja mm finneille – Urheiluvammoihin – Lihaskipuihin – Reumatismiin – Yskään – Hengitys- ja ruoansulatusvaivoihin

Timjamin voimakas maustemainen tuoksuöljy tunnetaan tärkeänä hengitysteiden ja ruoansulatuksen ongelmien hoitajana. Se on hyvin antiseptinen ja tehoaa sieniin sekä antibiooteillekin vastustuskykyisiin bakteereihin. Sillä hoidetaan mm. ihon tulehduksia, eoäpuhtauksia, rasvaista ihoa ja aknea. Timjamia suositellaan urheiluvammojen ja reumatismin sekä huonon verenkierron hoitoon.

Vetiver – Andropogon muricatus

Tyyneyden öljy – stressiin hermostuneisuuteen, unettomuuteen – Uupumukseen, masennukseen – Lihas- ja nivelkipuihin – Ihovaivoihin

Tropiikissa kasvavan vetiver-ruohon tuoksu on pehmeän matala ja hieman miehinen kuten santelipuun. Sitä arvostetaan rauhoittavana öljynä ja käytetään erityisesti uupumukseen, stressiin ja myös masennukseen. Vetiveriä suositellaan auttamaan fyysisessä uupumuksessa ja palautumisessa kuntoilun jälkeen. Lisäksi sitä arvostetaan erilaisten kramppien ja kipujen hoidossa rauhoittavan ja uudistavan vaikutuksensa ansiosta. Ihonhoidossa sitä käytetään varsinkin akneihon hoitoon.

Vinkki: Kun haluat hyvät yöunet, laita vetiveriä yksin tai laventelin kanssa yhdessä aroma diffuuseriin tai pirskottele sängynpieluksille.

 

Ylang Ylang – Cananga odorata

Kohottaa mielialaa – Viettelevä – Impotenssiin – Vaihdevuosiin

Ylang ylang on naisellinen kukkamainen tuoksu, jolla on rauhoitta ja mieltä kohottava vaikutus. Sitä on käytetty mielen jännityksiin ja sukupuolisen mielenkiinnon herättämiseen. Ihoa hoitavana ja uudistavana se sopii kosmetiikassa varsinkin vanhenevalle iholle.